
 

 

 

 

November 2, 2020 

 

 

Re: Company B Corporation and COMPANY A of Illinois, LLC, Request for Non-Binding Statement  

 

VIA ELECTRONIC MAIL 

Non-Binding Statement 2020-11 

 
Dear Ms. Broeker and Ms. McCraw: 

 

Thank you for your letter emailed on April 10, 2020. You requested a non-binding statement pursuant to 

Title 38, Section 200.310 of the Illinois Administrative Code addressing whether ____ (“Company A”) 

proposed disbursement of loan proceeds via prepaid debit cards requires licensure under the Illinois 

Transmitters of Money Act (“TOMA”) and whether ______ (“Company B”) is required to appoint 

Company A as an authorized seller pursuant to TOMA to distribute loan proceeds via prepaid cards (the 

“Service”). You have requested confidential treatment.  

 

Please be advised that consistent with governing law, the Division of Financial Institutions does not 

render formal legal opinions or interpretations and non-binding statements do not have precedent value.  

 

In addition, facts or conditions different than those presented will require different conclusions. Persons 

other than those requesting the statement should not rely on this statement. The Division has not 

independently verified any represented facts, and instead has relied upon the statements and 

representations contained in your correspondence. 

 

FACTS 

Company A provides consumer installment loans to Illinois consumers and is a licensee under the 

Consumer Installment Loan Act. Company B is a licensee under TOMA.  

Company A would like to provide its customers with the option of receiving their installment loan 

proceeds through a general-purpose, reloadable, prepaid debit card (the “Card”). Company A and 

Company B represent that the Card is issued by the _____ (“Bank C”), , pursuant to a license from ____ 

(“Company D”) and may be used by cardholders where debit cards participating in the card network are 

accepted. 

When Company A approves a consumer for an installment loan, Company A will provide disbursement 

options to the consumer including the Card. If the consumer voluntarily selects to have the loan 

disbursed through the Card, the consumer will need to be approved for the Card through a Consumer 

Identification Program (“CIP”) check. This process verifies the customer’s identity and eligibility to 

receive the Card. Bank C has engaged Company B to perform the CIP check as well as to provide 
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marketing services, technology development, customer service, and compliance support services. Upon 

passing the CIP check, Company A will electronically disburse the loan to the Card and provide the 

Card to the consumer who has immediate access to the loan proceeds. Each business day Company A 

will transfer loan proceeds disbursed to Cards to an FDIC insured custodial account owned and 

controlled by Bank C for the benefit of the consumer. However, Company A and Company B assert that 

the customer will have immediate access to the loan proceeds upon receipt of the Card even before 

Company A transfers the funds to Bank C.  

Company A and Company B represent that consumers will not be required to receive their loan proceeds 

on the Card and that Company A will not charge the consumer any fees if they choose to receive their 

loan proceeds on the Card. However, Bank C may charge the Card user various fees. The fees include, 

but are not limited to, monthly card fees, various out-of-network ATM fees and fees for foreign 

transactions. Company A and Company B represent that the monthly fee is waived for the first sixty 

days. Company A and Company B assert that the Card will provide various consumer protections such 

as Regulation E rights and Company D Zero Liability for unauthorized transactions.  

 

Company A and Company B represent that at no time will they receive, hold, or transmit any customer 

funds in relation to the Service. Company  A and Company B assert that they will not accept funds from 

consumers to load onto the Card. Company A and Company B represent that the placement of funds on 

customers’ cards is not impacted by Company A subsequently sending funds to Bank C and the 

customer would have no liability for any error Company A makes in sending or not sending the funds to 

Bank C. Company A and Company B further represent that they have an integrated system and the loan 

proceeds are automatically loaded onto the Card if the customer selects the Card as the disbursement 

method, and that the process of loading money to the Card is not manual (i.e. an employee cannot mis-

key or load the wrong amount on the Card). Company A and Company B state that if an issue occurred 

with the disbursal of required funds to the Card, an additional check could be immediately issued to the 

customer for the difference or Company A’s corporate office could immediately place the additional 

funds on the customer’s Card. 

  

LAW 

Pursuant to Section 5 of TOMA a money transmitter is: 

 

[A] person who is located in or doing business in this State and who directly or through 

authorized sellers1 does any of the following in this State:  

 

          (1) Sells or issues payment instruments.  

        (2) Engages in the business of receiving money for transmission or transmitting  

         money. 

  (3) Engages in the business of exchanging, for compensation, money of the                 

       United States Government or a foreign government to or from money of  

       another government.2  

 

TOMA applies to the “transmission of money by any means, including transmissions to or from 

locations within the United States or to and from locations outside of the United States by payment 

instrument, facsimile or electronic transfer, or otherwise, and includes bill payment services.”3  

                                                 
1 "Authorized seller" means a person not an employee of a licensee who engages in the business regulated by this Act on 

behalf of a licensee under a contract between that person and the licensee. 
2 205 ILCS 657/5. 
3 Id. 



 

 

 

"Payment instrument" means a check, draft, money order, traveler's check, stored value card, or other 

instrument or memorandum, written order or written receipt for the transmission or payment of money 

sold or issued to one or more persons whether or not that instrument or order is negotiable.4 

 

State and federal chartered financial institutions are exempt pursuant to TOMA.5 

 

CONCLUSION  

 
 

If all of the facts provided by Company A and Company B are true and correct, the Division would not 

recommend that enforcement action be initiated against Company A or Company B if they proceeded 

with the proposed service without Company B appointing Company A as an authorized seller.  

 

The Division expressly disclaims any obligation to advise you of any changes in the circumstances, laws 

or events that may occur after this date or otherwise update this response. This letter does not address 

the applicability of any law except TOMA. 
 

 

 

Sincerely, 

Francisco Menchaca 

Director, Division of Financial Institutions  

 

By, 

 

s/ David Berland  

David Berland 

Deputy General Counsel 

 

 

 

                                                 
4 Id.  
5 205 ILCS 657/15(6). 


