
CONTINUING EDUCATION FACT SHEET 
LICENSED SOCIAL WORKER (LSW) AND 

LICENSED CLINICAL SOCIAL WORKER (LCSW) 

• Continuing Education (CE) is NOT required for the FIRST renewal of a license.
• Do not submit proof of CE unless specifically asked to provide CE.
• CE requirements are detailed in Rules 68 IAC Section 1470.95 and Rules 68 IAC Section 1130.Subpart E.

Social Worker (LSW and LCSW) 
Continuing Education Requirements: 

An LSW or LCSW is required to complete 30 hours 
of continuing education each license cycle (except 
for the first license cycle, when no CE is required.)  
The CE must be completed during the 24 months  
before the expiration date printed on the license. 
The CE must include the following 
topics/categories: 
• 3 hours Social Work Practice Ethics
• 3 hours Cultural Competence
• 1 hour Sexual Harassment Prevention training
• 1 hour Implicit Bias Awareness training
• 1 hour Alzheimer’s Disease and Other

Dementias training (once every 3 renewal
periods)

• (LCSWs only, second renewal only) 6 hours in
Clinical Supervision Training

Reporting CE to IDFPR 

CE may be earned/completed through the following 
activities: 
• Attending in person a course or program that is

offered or sponsored by an approved CE
Sponsor. (The program may be inside or
outside of Illinois).

• Participating remotely in a course or program
that is offered or sponsored by an approved CE
Sponsor. The course may be live or pre-
recorded.

• Completing post-graduate training programs or
social work related courses at a college,
university or other educational institution.
Each semester hour = 15 CE hours.
Each quarter hour = 10 CE hours.

• Verified teaching in the field of social work at an
accredited college, university, or graduate
school or as an instructor of CE programs given
by approved sponsors. CE may be claimed only
for the first time the material is presented/taught
at the rate of 1.5 hours for each hour.

• Authoring papers, publications, dissertations, or
books, OR preparing presentations and exhibits
in the field of social work. The presentation
must be before a professional audience. 5 CE
hours may be claimed only for the first time the
material is presented.

During renewal, licensees certify a YES/NO 
question whether or not they have completed the 
CE. Most licensees will not be required to provide 
proof of completing CE to IDFPR. 

IDFPR requires proof of completing CE in the 
context of license restoration, random CE audits, or 
license discipline. 

It is the licensee’s responsibility to save proof of CE 
and provide proof to IDFPR upon request. 
Licensees who are not able to provide proof of CE 
upon IDFPR request may be subject to discipline. 
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Approved CE Activities 

https://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/068/06801470sections.html
https://www.ilga.gov/commission/jcar/admincode/068/06801130sections.html


• National Association of Social Workers (NASW)
or affiliates;

• Association of Social Work Boards (ASWB) or
affiliates;

• American Association for Marriage and Family
Therapy (AAMFT) or affiliates;

• Employers licensed under the Hospital
Licensing Act [210 ILCS 85];

• Approved Professional Counselor Continuing
Education Sponsors per Rules 68 IAC Section
1375.220(c)(1);

• Approved Clinical Psychologist Continuing
Education Sponsors per Rules 68 IAC Section
1400.60(c)(1);

• Approved Marriage and Family Therapy
Continuing Education Sponsors per Rules 68
IAC Section 1283.110(c)(1);

• Accredited colleges, universities, or state
agencies;

• Licensed Social Work CE Sponsors. Such
sponsors will have a 9 digit license number
starting with 159. The license will be visible in
IDFPR’s online license verification.

Out-of-State CE 

A Licensee who attends in person a CE course or 
program located outside of Illinois that is offered 
or presented by an unapproved CE sponsor may 
ask for IDFPR approval through the Out-of-State 
CE program approval application.  

Remote, distance, or online CE activities are not 
eligible for Out-of-State CE program approval 
and must be completed through approved sponsors 
or providers. 

CE Waivers 

A licensee may request a one-time waiver of the 
CE requirements for renewal in the following 
circumstances: 
• Full-time service in the US armed forces during

a substantial part of the license cycle.
• An incapacitating illness documented by a

currently licensed physician. A CE waiver will
NOT be granted for the same incapacitating
illness for 2 consecutive license cycles.

• Any other similar extenuating circumstances.

A request for CE waiver must: 
• Be made at the time of renewal.
• Be submitted with the renewal application.
• Be submitted BEFORE the expiration date

indicated on the license.
• Must include evidence from a third party of the

circumstances for your request.

Requests for CE waiver will NOT be considered for 
late renewal or license restoration. 

When a licensee requests a CE waiver, the license 
is renewed to active while the request is under 
consideration. This does NOT mean that the 
request for waiver has been approved. A 
licensee requesting CE waiver will be notified by 
email address of record when a final decision has 
been reached concerning the request for waiver.  

If the request is granted, no further action is 
required from the licensee until the next renewal. 

If the request is incomplete, the Department may 
request additional information. Failure to provide 
additional information in a timely manner may result 
in denial of the request.  

If the request is denied, the license will be placed in 
a non-disciplinary NOT RENEWED status until 
proof of compliance with CE requirements is 
provided to IDFPR.  

  Approved CE Sponsors 

https://online-dfpr.micropact.com/Lookup/LicenseLookup.aspx
https://idfpr.illinois.gov/content/dam/soi/en/web/idfpr/renewals/apply/forms/f1797pcc.pdf
https://idfpr.illinois.gov/content/dam/soi/en/web/idfpr/renewals/apply/forms/f1797pcc.pdf



