INTERPRETIVE LETTER NO. 2000-03 (May 9, 2000)

Bank may construct a building on property owned by the Bank and lease the
building to the Post Office based on the authority of a federally insured thrift or
certain out-of-state banksto engagein real property leasing. The Bank will be
subject to any restrictionsor limitations applicable to a federal thrift or out-of-state
bank engaging in real property leasing. In addition, the Bank will need to seek
approval from the FDIC.

Thisisin response to your inquiry concerning * ("Bank™) proposed real estate
transaction with the United States Post Office ("Post Office"). Under this proposal, Bank
will construct a building on property which the Bank had purchased previously for future
expansion. The building will then be leased to the Post Office under a long-term lease
with an option to purchase after the completion of the construction, one year after
completion and at five-year intervals thereafter.

The Illinois Banking Act ("Act") authorizes banks to own and |ease personal
property. 205 ILCS 5/5(14). Generally, abank does not have the authority to engage in
leasing real property. The Office of Banks and Real Estate ("Agency") has permitted
banks to own and lease real property to municipalities using the national bank wildcard as
the source of authority. See Interpretive Letter 99-01. However, a Post Office does not
fit the definition of a municipality.

Section 5(25) of the Act authorizes an Illinois state chartered bank to offer any
product or service that any federally insured thrift or out of state bank is authorized to
offer under applicable law, subject to the same terms and conditions that apply to the
thrift or out of state bank. 205 ILCS 5/5(25). The Agency has found provisions that
authorize both federally insured thrifts and certain out of state banks to engagein redl
estate development, including the leasing of real property.

With respect to the authority of afederal thrift to lease real property, 12 CFR
559.4(e) provides that athrift can engage in real estate related services through a service
corporation, including leasing real property. If the Bank wishes to use the thrift wildcard
to engage in the activity, it will have to comply with all of the restrictions applicable to a
federal thrift engaging in the activity, including doing so through a service corporation.
The Agency suggests that if the Bank wishes to use the thrift wildcard to engage in the
activity, the Bank should contact the Office of Thrift Supervision to ensure that the Bank
complies with all of the provisions afederal thrift would have to comply with when
engaging in the activity.

With respect to the authority of out of state banks to engage in real property
leasing, Maine and Virginia's statutes appear to authorize the activity. Title 9b, Section
419-A of the Maine Financial Code states that "in addition to real estate owned for
offices and facilities pursuant to chapter 33, afinancial institution may acquire all



property, real, personal and mixed, by mortgage, foreclosure, purchase or by any other
means and may hold the property for investment purposes and may improve, develop,
lease, contract, convey and otherwise exercise control over the property.” Section 6.1-
59.1 of the Virginia Banking Act states that in addition to the ownership of other real
estate, a bank may invest in real estate "(I) for the purpose of producing income or for
inventory and sale or (ii) for improvement, including the erection of buildings thereon,
for sale or rental purposes. Said bank may hold, sell, lease, operate or otherwise exercise
the right of an owner of such property.” Either of these provisions appears to authorize a
bank in the respective states to engage in the type of transaction Bank proposes with the
Post Office. Please keep in mind, however, that if the Bank chooses to use either of these
provisions as authority under which to engage in the lease with the Post Office, the Bank
will be subject to any limits or restrictions, including investment limits, that would apply
to abank in Maine or Virginia engaging in such activity. The Agency suggests that if the
Bank chooses to use Maine or Virginias statutes as authority to engage in the activity, the
Bank should contact the appropriate state banking department to ensure that the Bank
complies with all of the provisions the Maine or Virginia bank would have to comply
with when engaging in the activity.

The Agency aso reminds you that because a national bank is not authorized to
engage in leasing real property, Section 24 of the Federal Deposit Insurance Act requires
the Bank to obtain permission from the Federal Deposit Insurance Corporation ("FDIC")
prior to engaging in the activity. 12 USC1831a. Procedures to obtain this permission are
described in 12 CFR 362.

Finally, the Agency requests that if the Bank does get FDIC approval and chooses
to enter into alease with the Post Office that the Bank provide the Agency with a copy of
the lease. In addition, the Agency requests that the Bank furnish the Agency with a letter
identifying the source of authority, that is the federa thrift, Maryland or Virginia
provision, under which the Bank is engaging in the activity and any correspondence
received from any other regulatory authority informing the Bank of any restrictions
applying to the leasing of real property.



