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National wildcard authority contained in Section 5(11) of the Act provides a state-
chartered bank the authority to purchase and hold trust preferred securities as 
loans 
 
 The Office of Banks and Real Estate, (the “Agency”) has received and reviewed 
correspondence regarding trust preferred securities.  {} has asked whether the primary 
powers provided under Section 3 of the Illinois Banking Act, 205 ILCS 5/1 et seq. (the 
Act) authorizes state-chartered banks to purchase and hold trust preferred securities as 
loans under Section 32 of the Act, as opposed to an investment under Section 33 of the 
Act.   {} has also asked whether the national wild card authority under Section 5(11) of 
the Act authorizes a state-chartered bank to purchase and hold trust preferred securities as 
loans.  It is the Agency’s position that the authority to conduct a general banking business 
under Section 3 of the Act does not provide authority for a state-chartered bank to 
purchase and hold trust preferred securities as loans.  However, application of the 
national wild card authority contained in Section 5(11) of the Act does provide a state-
chartered bank the authority to purchase and hold trust preferred securities as loans, 
subject to the same limitations that apply to national banks.  
 

A typical trust preferred security transaction involves the establishment of either a 
business trust or a limited partnership by a corporate business entity.  The business trust 
or limited partnership issues both common and trust preferred securities.  All of the 
common securities are purchased and held by the establishing corporation.  The trust 
preferred securities are sold to investors either in a public or private transaction and the 
proceeds generated from the sale are used by the trust or limited partnership to purchase 
subordinated debentures from the corporate business entity.  The duration and yield 
provisions of the trust preferred securities are generally identical to those governing the 
corporate debenture. 

 
The Office of the Comptroller of the Currency (OCC) has previously concluded 

that trust preferred securities are debt-like instruments, OCC Interpretive Letter 
777(4/08/97). The Agency agrees that trust preferred securities have many of the same 
characteristics as a typical debt instrument.  Similar to a traditional debt instrument, the 
redemption of a trust preferred security depends on the ability of the corporate business 
entity to retire the subordinated debenture purchased by the trust or limited partnership.  
Given the attributes shared by trust preferred securities and more common debt 
instruments, it is the Agency’s position that state-chartered banks may purchase trust 
preferred securities for their own account, under the authority and subject to the same 
restrictions provided by Section 33 of the Act.  Section 33 of the Act requires that 
investment securities purchased by a state-chartered bank be rated in the top 4 rating 
categories by national rating services and designated as investment grade or bank quality 
investment.  In addition state-chartered banks are limited to a maximum investment in 
marketable securities of no more than 20% of unimpaired capital and unimpaired surplus. 

 



Under certain circumstances, particularly when they are offered in a private 
placement, trust preferred securities do not qualify as marketable securities.  The trust 
preferred securities are not normally rated and generally are not designated investment 
grade or a bank quality investment.  You have asked whether state-chartered banks may 
instead treat trust preferred securities as loans rather than investment securities.  A recent 
interpretation issued by the OCC authorizes national banks to purchase and hold trust 
preferred securities as loans, OCC Interpretive Letter 908 (4/23/01).  The OCC concluded 
that the National Bank Act, 12 U.S.C. 24(Seventh), expressly authorizes national banks 
to conduct the business of banking.  The OCC has determined that the business of 
banking includes the power to discount or negotiate evidence of debt and to hold debt 
securities as loans. 

 
Section 3 of the Act provides that it shall be lawful to form a state-chartered bank 

for the purpose of discount and deposit, buying and selling exchange and doing a general 
banking business.  Given the similarities in language contained in the National Bank Act 
and the general powers provided under Section 3 of the Act, it could be assumed that 
state-chartered banks may rely upon their general banking powers to purchase and hold 
debt securities as loans.  However, it is the Agency’s position that the general powers 
granted under Section 3 of the Act are subject to limitations or conditions contained in 
subsequent sections of the Act.  The Agency finds no authority to give supremacy to a 
general banking power over the specific investment conditions provided under Section 33 
of the Act. 

 
State-chartered banks may utilize Section 5(11) of the Act to, in effect, borrow the 

authority granted under OCC Interpretive letter 908.   Section 5(11) of the Act is 
commonly referred to as the federal wildcard power and allows a state-chartered bank to 
do any act and to own, possess and carry as assets property of the character, including 
stock, that is at the time authorized or permitted to national banks by an act of Congress 
subject to the same limitations and restrictions as are applicable to national banks.  The 
Agency has previously determined that notwithstanding the limitations in Section 33, 
Section 5(11) of the Act would allow a state-chartered bank to purchase and hold non-
rated investment securities subject to the standards and limitations applicable to a 
national bank, OBRE Interpretive Letter 94-024(11/1/94).  Similarly, notwithstanding the 
conditions of Section 32 and 33 of the Act, a state-chartered bank may use 5(11) to 
purchase and hold debt obligations, including trust preferred securities, as loans in a 
manner and amount allowable to any national bank, but always subject to the same 
limitations imposed upon national banks. This means that state-chartered banks that 
purchase trust preferred securities and hold them as loans are subject to the federal 
lending limit requirements of 15% of unimpaired capital and unimpaired surplus as 
provided under 12 U.S.C. 84 and the requirements of Banking Circular No. 181. 
 
  
 
       
        
 


