
Interpretive Letter No. 2002-08 (June 12, 2002) 
Board of Directors may use Electronic mail to conduct business of the Bank 
 
 
 The { } has requested an opinion from The Office of Banks and Real Estate (the 
“Agency”) as to whether state chartered banks can conduct board of directors meetings 
via E-mail. The Office of Thrift Supervision (the “OTS”) has issued Letter P-2001-3 
granting federal savings associations the right to use E-mail to convene board of directors 
meetings. The Agency has also issued a statement regarding conducting meetings using 
electronic means. After reviewing all of the pertinent information the Agency approves 
the use of E-mail to complete or ratify basic corporate actions. 
 
   The OTS Regulations at 12 CFR Part 555 allow federal savings associations to 
use electronic means or facilities to perform any function, or provide any product or 
service, as part of an authorized activity. The Internet is included as an electronic means. 
The OTS points out that board of directors meetings have been allowed to be held via 
telephone and other telecommunications devices for some time. Additionally, directors 
may take action without the benefit of a meeting if they provide written consent signed 
by all directors specifying the proposed action. According to the OTS, allowing board 
meetings to be conducted by E-mail is a logical extension of those activities. The OTS 
states that even though approval to conduct meetings by E-mail is granted, full and open 
discussion, interaction of the board members and sharing of opinions regarding all 
significant issues before them should not be abandoned.  The Agency agrees. 
 
 The Agency has adopted a policy to allow directors to meet “through the use of a 
conference telephone or other communications equipment by means of which all persons 
participating in the meeting can communicate with each other.” Policy Statement 1003. 
This policy does extend to E-mail meetings.  Using the Internet to register affirmative or 
negative votes is convenient. It is comparable to the provisions in state and federal 
regulations that allow directors to adopt resolutions without the benefit of a meeting if all 
of the directors agree in writing.   
 

The Agency concludes that the use of E-mail is authorized as a means of 
conducting corporate activities only if the board has had the opportunity to engage in full 
and complete discussion of the issues that come before the board.  This discussion could 
be achieved by electronic means if the by-laws of the State chartered bank allow the use 
of electronic communication; the board has the means to identify the electronic identity 
of its members; and, each board member has access to and is proficient in using E-mail.  
Pursuant to 205 ILCS 5/43 of the Illinois Banking Act, if the board is unanimous in 
proceeding with a specific corporate action that action can be taken without the benefit of 
a meeting if all of the members unanimously consent in writing.  E-mail can be used and 
substituted for the writing requirement.   
 
 The board should establish complete records.  At a minimum the board should 
retain a copy of all E-mails.  The board should also take steps to insure that E-mail 



discussions remain safe from unauthorized interception. When confidential information is 
discussed the board should use an encryption program.   
 The board must determine whether a particular corporate issue requires an in 
person discussion between   board members as opposed to an E-mail discussion.  It is the 
Agency’s position that   personal attendance at board meetings should be the rule and not 
the exception.   
    


