
INTERPRETIVE LETTER 88-3 (JUNE 29, 1988) 
 
Mutual income fund that invests in limited partnerships engaged in general business 
is not a permitted investment. 
  
This is in answer to your letter inquiring whether an FDIC insured savings institution 
may invest in the current offering of * [Fund] as part of its securities portfolio. 
 
Permissible investments for FDIC insured state chartered banks having their principal 
place of business in Illinois are set forth in the Illinois Banking Act ("Act") (Ill. Rev. Stat. 
1987, ch. 17, par. 301 et seq.). Section 33 of the Act provides that a bank may purchase 
marketable investment securities in an amount not to exceed 20% of the bank's capital 
and surplus. In order for a security to qualify as a "marketable investment security" for 
purposes of Section 33, it is the position of this Agency that the following four elements 
must be present: 

 
1) The security must be one which can be sold with reasonable promptness 
at a price which corresponds to its fair value; 
2) The security must evidence the indebtedness of another person; 
3) The security must be in the form of a bond, note or debenture; and 
4) The security must be an investment grade security (one rated by the 
investment rating services so that there is adequate evidence that the 
obligor will be able to perform all that it undertakes to perform in 
connection with the security). 

 
Upon review of the prospectus dated *, it is the opinion of this Agency that * [Fund] (the 
"partnership") is not a proper investment for FDIC insured state chartered banks in 
Illinois. 
 
First, FDIC insured state chartered banks in Illinois may not enter into partnership 
agreements and do not have the power to be limited partners and have an ownership 
interest in a business venture (Ill. Rev. Stat. 1987, ch. 17, par. 311). 
 
Secondly, even if one could argue that the term "limited partnership" is merely a phrase 
used to describe those who have invested in the "securities" that comprise the partnership, 
such securities do not contain the four elements necessary to be deemed "marketable 
investment securities" under Section 33. While a limited partner's interest may be 
assigned or sold with the general partner's approval, the prospectus makes it clear that 
there is no public market for these securities and that no active market is likely to 
develop. In addition, the partnership interest is not in the form of a bond, note or 
debenture. Finally, this security is not an investment grade security rated by a security 
rating service. 


