
INTERPRETIVE LETTER 90-4 (FEBRUARY 7, 1990) 
 
State bank may not invest in certificates in closed-end investment company that are 
not "readily marketable."  
  
This is in response to your letter regarding * (the "Trust"). In your letter, you asked 
whether investments in the Trust were permitted for Illinois state-chartered banks on the 
one hand and for corporate fiduciaries on the other. 
 
The authority of Illinois state banks to invest in securities is governed by Section 33 (Ill. 
Rev. Stat. 1987, ch. 17, par. 341) of the Illinois Banking Act (hereafter "Act"). That 
section restricts a state bank to purchasing only "marketable investment securities" when 
such purchases are made for the bank's own account. Section 33 defines "marketable 
investment securities" to mean obligations which actually are marketable, including 
certificates of participation in open end investment companies which are registered with 
the Securities and Exchange Commission. Therefore, in order for a state bank to purchase 
a security for its own account, the security must actually be marketable. If a state bank 
intends to purchase certificates of participation in an investment company, the purchase 
must be in an OPEN END investment company. According to the Trust's prospectus 
dated June 30, 1989, and revised on November 17, 1989, the Trust is a CLOSED-END 
management investment company. Specifically, the prospectus mentions on pages 1 and 
31 that the Trust is a CLOSED-END management investment company. Additionally, the 
prospectus states on pages 1 and 4 that it does not currently believe that there will be an 
active secondary market for the Trust shares. The prospectus also states on page 1 that the 
"Trust shares may not be considered readily marketable." As the Trust is a CLOSED-
END management investment company and does not consider its own shares to be 
readily marketable, Section 33 of the Act prohibits state banks from purchasing 
certificates of participation in the Trust for their own accounts.  
 
You also asked whether bank trust departments and trust companies could use the Trust 
as an investment vehicle for trust funds in which they had been named as trustees. Since 
Section 33 of the Act applies only to investments purchased by a state bank for its own 
account, it would not apply to this case. Corporate fiduciaries would be able to invest 
their clients' funds in the Trust subject to the instructions in the trust instruments as well 
as the "Prudent Person" Rule. That Rule states the following: 
 

In acquiring, investing, reinvesting, exchanging, retaining, selling and 
managing property for any trust heretofore or hereafter created, the trustee 
thereof shall exercise the judgment and care under the circumstances then 
prevailing, which persons of prudence, discretion and intelligence exercise 
in the management of their own affairs, not in regard to speculation but in 
regard to the permanent disposition of their funds, considering the 
probable income as well as the probable safety of their capital (Ill. Rev. 
Stat. 1987, ch. 17, par. 1675(1)). 
 



There are no statutory limitations on the amount of client funds that could be invested in 
the Trust; rather, the limitations would arise from the instructions in the trust instruments 
as well as the application of the "Prudent Person" Rule. Corporate fiduciaries should 
carefully review the Trust prospectus to determine whether such an investment would be 
consistent with the objectives of each client's trust instrument. 
 
[NOTE: P.A. 87-715, effective January 1, 1992, amended par. 1675(1) by replacing 
the "Prudent Person" rule with the "Prudent Investor" rule.] 
  


