
INTERPRETIVE LETTER 90-20 (OCTOBER 12, 1990) 
 
State bank that has second mortgage may purchase title to real estate at foreclosure 
sale, but may not purchase first mortgage prior to foreclosure if aggregate of loans 
would exceed lending limits.  
  
In your letter dated *, you described a situation wherein a * has borrowed approximately 
$115,000 from the Bank. Additionally, * owes approximately $67,000 on a note to a 
second bank ("Bank2") which is secured by a first mortgage. The Bank has a second 
mortgage on that same real estate. Bank2 is foreclosing on the real estate in question, and 
the property may go up for bid at a Sheriff's sale. You were inquiring whether, if the real 
estate were put up for bid at a Sheriff's sale, the Bank could "buy out the Bank2 at the 
Sheriff's sale or before." If the $67,000 which * owes Bank2 were added to the $115,000 
which * owes directly to the Bank, the total of approximately $182,000 would exceed the 
Bank's current lending limit of $152,000. The Bank is considering bidding on the real 
estate at the Sheriff's sale or buying out the first mortgage note from Bank2 so that the 
Bank could protect its equity position (its collateral interest in the real estate). 
 
This Office has taken the position that a state bank may bid on real estate at a Sheriff's 
sale in order to protect a collateral interest that the state bank has in the real estate. If the 
Bank is the successful bidder at the Sheriff's sale, the Bank would acquire title to the real 
estate and the real estate would be treated the same as "other real estate" under the Illinois 
Banking Act (the Bank would be obligated to divest the real estate within a five-year 
period). The Bank, of course would be expected to exercise prudent business judgment in 
determining whether and how much to bid for the real estate at the Sheriff's sale in order 
to protect the Bank's position. There is, however, no exception or exemption in the 
Illinois Banking Act which would allow the Bank to buy out the note from Bank2 in 
advance of the Sheriff's sale. If the Bank actually buys the note from Bank2, the Bank 
will have acquired another "evidence of indebtedness" of *. Section 32 of the Illinois 
Banking Act forbids the Bank from loaning more than 20% of its capital and surplus to 
any one borrower. The note which would be bought from Bank2 would be treated as any 
other note evidencing debt of * to the Bank, and therefore would have to be aggregated 
with the debt that * already owes the Bank. The aggregation of the $67,000.00 to the 
$115,000.00 which * already owes the Bank would create an excess lending situation 
which would cause a violation of Section 32 of the Illinois Banking Act. 
 
To summarize, this Office would not object to the Bank, in the exercise of its prudent 
banking judgment, bidding at a Sheriff's sale to obtain title to real estate in which the 
Bank has a collateral interest which it does not want to lose. However, there is no 
authority for the Bank to buy out the note from Bank2 because such action would create 
debt of * to the Bank in excess of the lending limit set forth in the Illinois Banking Act. 
  


