
INTERPRETIVE LETTER 90-24 (DECEMBER 10, 1990) 
 
State bank that transfers substantially all of its assets is not entitled to home office 
protection while it is in less active status. 
  
In a recent telephone conversation, you inquired about the right of an Illinois state-
chartered bank to home office protection when that bank is in a less-active status pursuant 
to Section 13(d) of the Illinois Banking Act ("Act") (Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 17, par. 
320(d)). In particular, you asked whether *, a less-active bank ("L-A Bank"), would be 
entitled to claim the home office protections of Section 5(15) of the Act (Ill. Rev. Stat. 
1989, ch. 17, par. 311(15)) with respect to the establishment of branches by other banks. 
 
Section 13(d) of the Act authorized Illinois state-chartered banks to engage in purchase-
and-assumption transactions and, as a result, obtain a less active status. Section 13(d) 
does impose certain restrictions upon less-active banks: 
 

[A] state bank which transfers substantially all of its assets 
pursuant to this subsection (d) and following such transfer 
does not accept deposits and make loans, shall not have any 
rights, powers, interests, franchises or priveleges under 
subsection (15) of Section 5 of this Act, as now or hereafter 
amended, until such bank has resumed accepting deposits 
and making loans (emphasis added). 
 

The Commissioner of Banks and Trust Companies ("Commissioner's Office") takes the 
position that, under Section 13(d), home office protection is included in the rights, 
powers, interests, franchises and privileges to which less-active banks are not entitled 
until they resume accepting deposits and making loans. 
 
Applying Section 13(d) to the L-A Bank, the Commissioner's Office takes the position 
that the L-A Bank is not entitled to claim the home office protection of Section 5(15). 
Therefore, the L-A Bank may not claim home office protection to prohibit other banks 
from establishing branches as long as it remains in a less-active status. 
  
  


