
INTERPRETIVE LETTER 91-3 (FEBRUARY 11, 1991) 
 
Person who is not a bank shareholder is not entitled access to the bank's 
shareholder list. 
 
I am writing in reply to your letter dated * and addressed to this Office. In your letter, you 
asked for clarification as to whether you were "entitled as a shareholder to see a list of the 
shareholders of the bank." 
 
Contrary to the statement made in your letter, it is my understanding that you are not a 
shareholder in the *. The shares of that bank's stock are 100% owned by *[bank holding 
company]. Section 15(8) of the Illinois Banking Act (Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 17, par. 
322(8)) requires "a full and correct list of...the shareholders in the state bank and the 
number of shares held by each..." to be kept at the bank. Such list must be made available 
for "the inspection of all the shareholders of the state bank..." during the bank's regular 
business hours. As I read Section 15(8), only bank shareholders are entitled to have 
access to the list. Since you are not a shareholder in the *, you are not entitled to see the 
list pursuant to the provisions of Section 15(8). 
It may be that you are actually interested in obtaining a list of shareholders of *[bank 
holding company]. The availability of the list of shareholders of such a corporation is not 
governed by the Illinois Banking Act. Therefore, this Office can not authoritatively state 
under what conditions that list of shareholders can or must be made available. That issue 
is presumably a matter of general corporate law and any relevant regulations promulgated 
by the Federal Reserve System (which regulates bank holding companies). 
 
[NOTE: If the bank were not 100% owned by the bank holding company, and this 
person owned shares in the holding company but not the bank, the inquirer still 
would not be entitled to the bank's shareholder list under Section 15(8).] 
  


