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Investments in "alternate bonds" that are supported by the full faith and credit of a 
municipality located in the county in which the state bank is located are exempt 
from investment limits. 
  
I am writing in reply to your letter of * addressed to *. In your letter, you inquired 
whether a state bank could purchase and hold "alternate bonds" in the bank's bond 
portfolio and whether there is any limit on the amount of alternate bonds that a state bank 
could purchase and hold. You cited Ill. Rev. Stat., ch. 17, par. 6915, for a statutory 
discussion of alternate bonds and "double-barreled" bonds. You stated that "the primary 
feature of an alternate bond is a combination of a revenue bond and a general obligation 
bond. Alternate bonds first look for repayment of the bond to the revenue source, in this 
case the water district. If, for any reason, that revenue source is not sufficient, then 
alternate bonds become a general obligation of the municipality...." 
 
After having reviewed chapter 17, paragraph 6915, I am inclined to agree with your 
analysis. In fact, that statute concludes with the following paragraph: 
 

Once issued, alternate bonds shall be and forever remain until paid or 
defeased the general obligation of the government unit, for the payment of 
which its full faith and credit are pledged, and shall be payable from the 
levy of taxes as is provided in this Act for general obligation bonds. 
 

If a governmental unit issues alternate bonds which are, in fact, supported by the full faith 
and credit (including the taxing authority) of the governmental unit, then an Illinois state-
chartered bank is authorized to invest in those alternate bonds without limitation if the 
governmental unit is located in whole or in part in the county in which the bank is located 
[see Section 35(4) of the Illinois Banking Act]. If the governmental unit which is issuing 
the alternate bonds is not located in the same county as the bank, then the bank is 
authorized to invest in the alternate bonds subject to a maximum equivalent to the 
unimpaired capital and unimpaired surplus of that particular bank [see Section 34(3) of 
the Illinois Banking Act]. 
 
Because this Office has not seen the specific alternate bonds which you describe in your 
letter of *, this letter should not be considered as specific authorization for a state bank to 
invest in those particular alternate bonds. The authority to purchase alternate bonds which 
I have indicated in this letter is subject to the condition that the specific alternate bonds in 
question are, in fact, ultimately supported by the full faith and credit (including taxing 
authority) of the governmental unit issuing the bonds. 


