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State bank that is owned by foreign corporation may purchase a residence for use 
by bank personnel temporarily assigned to Illinois. 
  
I am writing in response to your request for an opinion on whether a foreign-owned state 
bank may purchase a home for use by bank officers transferred to Illinois on a temporary 
basis. 
 
Section 5(8) of the Illinois Banking Act ("Act"), Ill. Rev. Stat. ch. 17, par. 311(8) (1989), 
authorizes a state bank to own real estate for the purpose of conducting its banking 
business. This provision has generally been interpreted to be limited to those locations 
necessary for operating the bank's main office, branches and back-room operations. 
However, this Agency is of the opinion that in the case of a state bank owned by a 
foreign corporation, the ownership of a home for use by transferred bank officers is 
incidental and germane to the bank's authority to own real estate for the transaction of its 
banking business. 
 
It has long been recognized by Illinois courts that state banks have the authority not only 
to exercise those powers listed in Section 5 of the Act, but also those powers that are 
"incidental and germane to the carrying on of a general banking business." Corbett v. 
Devon Bank, 12 Ill. App. 3d 350, 209 N.E. 2d 521 (1973). In the case of a state bank 
owned by a foreign corporation, it is common practice to transfer officers from the 
foreign country to Illinois to supervise the operations of the state bank. Such officers 
typically work in Illinois on a temporary basis, usually for a period of two to three years. 
We believe that under these circumstances, it would be economically impractical for a 
continuous succession of officers to purchase homes in Illinois; due to fluctuations in 
interest rates and property values, each transferee would face a risk of loss upon the 
eventual sale of his home. Thus, it is the opinion of this Agency that in the case of a 
foreign-owned state bank, the ownership of a home for use by transferred bank officers is 
authorized under Section 5(8) of the Act. 
 
We note that the Office of the Comptroller of the Currency ("OCC") has authorized 
national banks to purchase residences for foreign branch officers living abroad. Fed. 
Banking L. Rep. (CCH) &85,427. The OCC has determined that bank ownership of a 
residence under these circumstances is a legitimate aspect of a program for the 
development and efficient use of bank personnel. We agree with this rationale and 
believe that it applies with equal force to foreign-owned state banks. 
 
[NOTE: This interpretation also applies to foreign banks licensed under the Foreign 
Banking Office Act.] 


