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Trust department of state bank and its officers may act under a power of attorney 
that encompasses property and financial matters. 
  
Previously you asked if a bank could be named a power of attorney on behalf of an 
individual and whether it was acceptable and proper for a bank officer to also act in that 
capacity. During a follow-up telephone conversation, you stated that the power of 
attorney would encompass property and financial matters. 
 
Pursuant to Section 3 of the Illinois Banking Act, Ill. Rev. Stat. ch. 17, par. 309 (1989), 
Sections 2-1(a) and 2-4 of the Corporate Fiduciary Act, Ill. Rev. Stat. ch. 17, pars. 1552-
1(a) and 1552-4 (1989), and Rule 320 promulgated by the Commissioner of Banks and 
Trust Companies ("Commissioner's Office"), Ill. Admin. Code tit. 38, Sec. 320.10 et seq. 
(1991), a state bank, which has procured a certificate of authority from the 
Commissioner's Office to accept and execute trusts is authorized generally to act as an 
attorney in fact under a power of attorney on behalf of an individual pertaining to 
property and financial matters. Only trust department personnel should conduct 
transactions pursuant to a power of attorney. The transaction of affairs by a state bank 
under a power of attorney is incidental and germane to its conducting a general banking 
business. The nature of functions that would be performed by trust departments would be 
analogous to those currently performed as corporate fiduciaries. State banks, though, are 
prohibited, under Section 13 of the Consumer Installment Loan Act, Ill. Rev. Stat. ch. 17, 
par. 5413 (1989), from taking a power of attorney when contracting for or receiving 
charges on loans regulated by that Act except to acknowledge the execution of an 
instrument or to confess judgment. 
 
A bank officer is also permitted to act as an attorney in fact under a power of attorney. 
Section 16(7) of the Illinois Banking Act, Ill. Rev. Stat. ch. 17, par. 323(7) (1989), 
authorizes bank officers to carry on the business of their respective banks. To the extent 
that the trust department of a state bank is authorized to act as an attorney in fact, its 
officers may represent the bank in performing the bank's respective duties under the 
power of attorney. Additionally, a bank officer may, in his or her individual capacity, act 
as an agent under a power of attorney pursuant to the Durable Power of Attorney Law, 
Ill. Rev. Stat. ch. 1002, par. 802-1 et seq. (1989). 


