
INTERPRETIVE LETTER 92-17 (DECEMBER 8, 1992) 
 
Earn-out portion of sale of state bank subsidiary financed by selling bank is not 
subject to Section 32 lending limits, provided sale is performed in commercially 
reasonable manner that minimizes risk to bank in event purchaser defaults. 
 
  
 
On *, the Office of the Commissioner of Banks and Trust Companies ("Commissioner") 
issued a preliminary response to your inquiry regarding the applicability of the Illinois 
lending limits to the financed sale of * ("Subsidiary") by the * ("Bank") to the Purchaser.  
 
You informed us that under the terms of the transaction, the Purchaser would purchase all 
of the shares of the Subsidiary. A portion of the purchase price would be paid in cash at 
the closing, and the balance, if any, paid in accordance with an "earn-out" formula based 
on the Subsidiary's earnings through 1995. In addition, in lieu of transferring certain 
assets to the Bank prior to the transaction, the Subsidiary might issue its promissory note 
(the "Note"), secured by these assets, to the Bank. You inquired whether the "earn out" 
obligations of the Purchaser would be subject to the limits set forth in Section 32 of the 
Illinois Banking Act (the "Act"), Ill. Rev. Stat. ch. 17, par. 339 (1991). You indicated that 
the amount of the Note would not exceed the lending limits set forth in Section 32. 
 
Section 32 limits the total obligations of any one person for "money borrowed" to 20% of 
the lending bank's unimpaired capital and unimpaired surplus, unless the excess amount 
is secured by readily marketable collateral and the total does not exceed 30% of such 
unimpaired surplus and capital. In addition, Section 32 limits the obligations of any one 
person for "money borrowed, or otherwise" to 25% of deposits and 50% of unimpaired 
capital and surplus. "Money borrowed" does not include 1) the purchase or discount of 
bills of exchange, 2) the purchase or discount of commercial or business paper, 3) the 
purchase or the making of loans secured by real estate appraised at twice the amount of 
the principal debt secured, 4) the purchase of marketable securities, and 5) the liability of 
persons as guarantors. 
 
The phrase "money borrowed, or otherwise" is not defined in the statute. The 
Commissioner has issued a regulation "implementing" Section 32 which states that the 
"purpose" of Section 32 is to "prevent one person or a relatively small group of persons, 
from borrowing an unduly large amount of a bank's funds." 38 Ill. Admin. Code ch. II, 
part 330 (1992). Section 32 is also intended to safeguard depositors by diversifying loan 
risks. According to this regulation, Section 32 is intended to protect a bank from losses 
resulting from its more traditional banking functions, not from the sale of its assets. 
 
Based on the above interpretation and the plain language of Section 32, the financed sale 
of a state-chartered bank's assets is not the type of financial risk Section 32 is intended to 
restrict. The financed sale of a state-chartered bank's own assets is clearly distinguishable 
from the various transactions described in Section 32. Section 32 places limits on 
transactions in which the bank's funds are advanced and are at risk or are invested in 



exchange for a stated return. The limits apply when a bank puts its funds at risk by 
speculating on the creditworthiness of the borrower. The categories listed in Section 32 
which are not "money borrowed" also involve the investment or extension of funds by the 
bank with the speculative expectation that it will receive a return of its principal and 
interest. The financed sale of a state-chartered bank's assets involves the disposition of 
the bank's real or personal property in exchange for the receipt of consideration in the 
form of cash, a promissory note, or real or personal property. In the financed sale of 
assets, the bank is not putting its funds at risk in exchange for a return on its investment 
but is disposing of its property in a commercially acceptable manner. 
 
Applying the limits of Section 32 to the financed sale of a state-chartered bank's assets 
would unduly limit the ability of a bank to dispose of non-performing assets. However, to 
protect the integrity of the state bank's financial condition, the conclusion that Section 32 
is not applicable is limited by the requirement that the disposition of the bank's assets 
must be done in a commercially reasonable manner which does not place the bank in a 
worse position than it would have been if it had not disposed of the assets in a financed 
sale. Such a requirement assures that the sale will not have a detrimental effect on the 
bank's financial condition and that the financed obligation will not be among the risks 
which Section 32 addresses. 
 
This Agency's interpretation of the applicability of Section 32 to the financed sale of a 
state-chartered bank's assets is consistent with the position of the Office of the 
Comptroller of the Currency ("OCC") which has consistently interpreted 12 U.S.C. 84, 
the national bank lending statute, as not applying to the financed sale of a national bank's 
assets, provided that the national bank's position would be no worse as a result of 
accepting the financing instrument. See, OCC Interpretive Letter No. 501, reprinted in 
[1989-1990 Transfer Binder] Fed. Banking L. Rep. (CCH) par. 83,096 (March 13, 1990). 
Applying the limits of Section 32 to financed sales of state-chartered banks' assets would 
place regulatory obstacles in the path of state-chartered banks which do not exist for 
national banks doing business in Illinois. Such a result would be inconsistent with the 
intent of Section 5(11) of the Act, Ill. Rev. Stat. ch. 17, par. 311(11)(1991). 
 
Finally, in your inquiry letter you referred to three Illinois Attorney General Opinions, Ill. 
A.G. Op. No. 896 (May 19, 1936), Ill. A.G. Op. No. 456 (April 7, 1958) and Ill. A.G. Op. 
No. 12 (July 15, 1959)(collectively, the "Opinions") in which the phrase "money 
borrowed, or otherwise" was interpreted to include all direct, indirect and contingent 
liabilities. A review of the Opinions reveals that in each instance the liabilities at issue are 
the type that Section 32 is intended to govern. The Opinions address whether to include 
advances against sight drafts, guarantees, and the purchase and sale of commercial paper 
within the lending limits of Section 32. The Opinions encompass traditional borrowing 
and credit transactions and should not be read as a limitation on the ability of a state-
chartered bank to enter into a financed sale of its assets. 
 
It is the position of this Agency that the Bank is authorized to sell Subsidiary to Purchaser 
for the terms set forth in your letter of inquiry, and the earn-out portion of the purchase 
price is not subject to the lending limits of Section 32, provided that the sale of the 



Subsidiary is conducted in a commercially reasonable manner that minimizes the risk to 
the Bank in the event the Purchaser defaults on its obligations under the earn-out 
provision. 
 
This Interpretive Letter is limited to the applicability of Section 32 to the earn-out portion 
of the purchase price. You have indicated that the principal amount of the Note will not 
exceed the limits set forth in Section 32. Therefore, this Interpretive Letter does not reach 
the issue of whether Section 32 applies to that portion of the transaction. 
 
  
 
 


