
INTERPRETIVE LETTER 93-005 (APRIL 23, 1993) 
 
Out-of-state bank holding company may form a de novo Illinois chartered bank to 
acquire the assets and liabilities of a financial institution in default or in danger of 
default. [Note: Reference to 10 year de novo prohibition deleted; Bank Holding 
Company can organize a de novo bank.]  
 
  
 
This letter is in response to your inquiry dated *, concerning the provisions of the Illinois 
Bank Holding Company Act of 1957 ("BHCA"), 205 ILCS 10/1-10/7 (1992) [Ill. Rev. 
Stat. ch. 17, pars. 2501-2513]. You have informed us that the Ohio Division of Banks is 
considering the permissibility of an Illinois bank holding company acquiring a branch of 
a federally chartered thrift located in Ohio which is in the possession of the Resolution 
Trust Corporation. The transaction would require that the Illinois bank holding company 
form a de novo Ohio chartered bank to make the acquisition. In order to consider the 
transaction, first you must determine if the laws of the state of Illinois are reciprocal with 
the laws of the state of Ohio. Therefore, you have asked whether an Ohio bank holding 
company would be permitted to make the same acquisition in Illinois. 
 
The Illinois Commissioner of Banks and Trust Companies ("Commissioner") has 
determined that an Ohio bank holding company would be permitted to form a de novo 
Illinois chartered bank to acquire the assets and liabilities of the thrift branch in 
possession of the Resolution Trust Corporation. 
 
Section 3.05(a) of the BHCA provides that a company may not acquire control of an 
Illinois chartered bank that has not engaged in the business of banking for at least ten 
years. 205 ILCS 10/3.05 (1992) [Ill. Rev. Stat. ch. 17, par. 2508]. Section 3.05(b)(3) 
provides an exception to the ten year limitation. An Illinois bank is not deemed to be 
acquired if it is chartered solely to purchase, assume, or acquire all or some of the assets 
or liabilities of an eligible depository institution. An eligible depository institution 
includes an insured savings association or bank that is in default or in danger of default. 
205 ILCS 5/2 (1992) [Ill. Rev. Stat. ch. 17, par. 302]. For purposes of Section 3.05, a de 
novo bank that is formed to acquire all or some of the assets or liabilities of a failed or 
failing institution is considered an existing institution. 
 
Therefore, an Ohio bank holding company would be permitted to charter a de novo bank 
in Illinois to acquire the assets and/or liabilities of a branch of a thrift that is in default or 
in danger of default, provided that the remaining requirements set forth in Section 3.071 
of the BHCA relating to application to and approval by the Commissioner are met. 
 
  
 
 


