
INTERPRETIVE LETTER 93-006 (APRIL 27, 1993) 
 
Point of sale terminal may not be used to transfer credit to customer's account for 
returned goods. 
 
  
 
You have requested an interpretation from this Agency on whether the introductory 
language of Section 8-104(2) of the Electronic Fund Transfer Transmission Facility Act, 
205 ILCS 615/8-104(2) [Ill. Rev. Stat. ch. 17, par. 1341(2)] ("EFT Act"), permits a 
customer to obtain a refund from a seller of goods through a direct transfer of funds from 
the merchant's account to the customer's account by means of a point of sale ("POS") 
terminal. It is this Agency's interpretation that a POS terminal may not be used to directly 
transfer funds from a merchant's account to a customer's account for the purpose of 
refunding the customer's payment for returned goods. 
 
As stated in your letter, the introductory language of Section 8-104(2) of the EFT Act 
provides that: 
 

"Transactions at point of sale terminals shall, except to the 
extent otherwise permitted by applicable law, be limited to 
the following...." 
 

That section then enumerates six specific transactions that are permitted at POS 
terminals, including direct transfers of funds from customer credit and deposit accounts 
to a merchant's account for the payment of goods or services of the merchant. As you also 
explained in your letter, that section clearly does not provide for a direct transfer of funds 
to a customer's credit or deposit account from a merchant's account for purposes such as 
refunds for returned goods. 
 
In order for a merchant to be able to refund customer purchase returns through a POS 
terminal, the authority must be derived from law outside the EFT Act. This Agency has 
researched the Illinois Compiled Statutes, the federal Electronic Fund Transfer Act, 15 
U.S.C. Section 1693 et seq., Regulation E, 12 C.F.R. Section 205.1 et seq. (promulgated 
by the Board of Governors of the Federal Reserve System), and the Official Staff 
Commentary on Regulation E, 12 C.F.R. Section 205. Our research uncovered no legal 
authority that permits direct merchant refund transfers to customer credit and deposit 
accounts by means of a POS terminal. 
 
  
 
 


