
INTERPRETIVE LETTER 93-014 (AUGUST 4, 1993) 
 
Bank officer who is certified appraiser may not prepare appraisal for qualified real 
estate loans. 
 
  
 
Your letter to * has been referred to me for response. In your letter you presented 
questions pertaining to the preparation of real estate appraisals for the subsidiary banks of 
* ("Bancorp"), *, Illinois, by an officer of * ("Bank"), *, Illinois, who is a certified 
appraiser. 
 
You first asked if Bank could use a real estate appraisal by its officer/certified appraiser 
for purposes of granting qualified real estate loans under Section 32(3) of the Illinois 
Banking Act, 205 ILCS 5/32(3) (1992), [Ill. Rev. Stat. ch. 17, par 339(3) (1991)]. Section 
32(3) is quite clear as to those individuals who may not prepare appraisals for use in 
supporting qualified real estate loans. No appraisals prepared by an "officer, director or 
employee of the bank" planning to grant a qualified real estate loan may be used for 
purposes of Section 32(3). It is the position of this Agency, therefore, that Bank may not 
use an appraisal prepared by its officer/certified appraiser for the purpose of granting a 
qualified real estate loan under Section 32(3). 
 
You next asked if each of the subsidiary banks of Bancorp would be permitted to use 
appraisals prepared by Bank's officer/certified appraiser in situations involving "non-
qualified" real estate. Those banks may use the appraisals of the officer/certified 
appraiser in situations not involving qualified real estate as long as no state or federal 
laws, rules, or regulations otherwise prohibit the use of appraisals prepared by a bank 
officer. Unlike appraisals for qualified real estate, the Illinois Banking Act does not 
prohibit the use of officers, directors or employees for other types of real estate loans. 
However, even when the appraisals prepared by an officer/certified appraiser are used by 
Bancorp's subsidiary banks, we suggest that the banks establish a policy requiring such 
real estate appraisals to be prepared by a person other than the person responsible for the 
particular loan transaction. 
 
For your reference, we have enclosed copies of the regulations promulgated by the 
Federal Deposit Insurance Corporation, 12 C.F.R. Sections 225.61 et seq., and the Board 
of Governors of the Federal Reserve System, 12 C.F.R. Sections 323.1 et seq., which 
address the general standards pertaining to licensed and certified real estate appraisers. 
 
  
 
 


