
INTERPRETIVE LETTER 93-031 (DECEMBER 21, 1993) 
 
Loans among affiliates, the stock of which is at least 80% owned by parent 
company, are exempt from lending limit and collateral requirements. 
 
  
 
This is in reply to your letter dated *, in which you requested an opinion regarding 
limitations on loans between affiliated banks. Specifically, you sought confirmation that 
Illinois state-chartered banks owned by * ("BHC") are authorized to make loans to 
affiliated banks ("BHC Affiliates") without being subject to lending limits or collateral 
requirements. BHC owns at least 80% of the stock of each of the BHC Affiliates. For the 
reasons described below, it is the position of this Agency that the lending limits and 
collateral requirements would not apply to loans between BHC Affiliates. 
 
An Illinois state-chartered bank's transactions with its affiliates are generally subject to 
the restrictions of Section 35.2 of the Illinois Banking Act ("Act"), 205 ILCS 5/35.2 
(1992). Section 35.2 limits a state bank's covered transactions with any one affiliate to 
10% of the bank's capital, surplus and undivided profits. The aggregate of all covered 
transactions between the state bank and all of its affiliates is limited to 20% of the bank's 
capital, surplus and undivided profits. Furthermore, Section 35.2 requires minimum 
amounts of collateral that apply to loans or extensions of credit to affiliates. These 
general limitations and requirements, however, do not apply when the transactions in 
question are covered by one of the exemptions set forth in subsection (d) of Section 35.2. 
 
Subsection (d) of Section 35.2 states, in relevant part: 
 
The provisions of this Section...shall not be 
 
applicable to the following as to which there 
 
shall be no limitation: 
 
(1) any transaction...with a bank 
 
(C) in which 80% or more of the  
 
voting shares are controlled by 
 
the company that controls 80% or 
 
more of the voting shares of the 
 
state bank. 
 



Given this exemption contained in Section 35.2, it is our conclusion that loans between 
affiliated banks that are each 80% owned by the same bank holding company are not 
subject to the lending limits and collateral requirements of Section 35.2. Such 
transactions remain, however, subject to the requirement in subsection (a)(4) of Section 
35.2 that they be on terms and conditions that are consistent with safe and sound banking 
practices. 
 
 


