INTERPRETIVE LETTER 94-002 (JANUARY 28, 1994)

Placement of proprietary message on ATM screen that can be accessed only by
customer s of the establishing bank does not violate prohibition against proprietary
advertising on the ATM terminal. [Note: EFT Act enacted 1/1/96 explicitly
authorizes proprietary advertising when the terminal is accessed by an existing
accountholder of the establishing bank.]

Thisisin reply to your inquiry concerning the use of proprietary messages or advertising
on automatic teller machines ("ATM") screens. Specifically, you asked whether Section
8-103(B) of the Electronic Fund Transfer Transmission Facility Act ("Act"), 205 ILCS
615/8-103(B) (1992), prohibits a bank from operating an ATM in a manner that allows
proprietary advertising to be displayed on the screen of the ATM when the ATM is
accessed by a customer of that bank. For the reasons described below, this Agency does
not interpret Section 8-103(B) of the Act as prohibiting such proprietary advertising on
ATM screens.

Section 8-103(B) sets forth the types of logos and other information that an ATM may
"bear" and states that an ATM "may not bear any other form of financial intitution
proprietary advertising." As amended by Public Act 88-408, effective August 20, 1993,
Section 8-103(B) alows a notice to be placed on the ATM identifying the financia
institution that established the ATM.

This Agency historically has construed Section 8-103(B)'s prohibition against proprietary
advertising as applying only to advertising that was physically attached to the ATM
terminal. Thus, while advertising could not be affixed to the ATM screen or to other parts
of the terminal, it could be placed outside of an ATM kiosk, on the interior walls of an
ATM kiosk, and in other areas around the ATM aslong asthe ATM terminal itself did
not bear the advertising.

Given that proprietary advertising may be placed around--but not on--ATM termindls,
and that an ATM terminal may now bear the name of the financia institution which
established it, it is questionable whether Section 8-103(B)'s prohibition against
proprietary advertising on the ATM terminal continues to serve a significant purpose.
However, to the extent that Section 8-103(B) till would prohibit an ATM terminal from
bearing proprietary advertising, we conclude that your proposal would not be in violation
of that prohibition in any event.

Under your proposal, a bank would establish an ATM and would implement software that
would allow a proprietary message or advertisement to appear on the screen only if the
ATM was accessed by a customer of the establishing bank. Customers of other banks
may be able to utilize the same ATM, but their access cards would not trigger the
proprietary message. The ATM terminal itself would not bear proprietary advertising that



could be seen by passers-by or by any person using the ATM, except by customers of the
establishing financial institutions.

Under the circumstances described in the preceding paragraph, this Agency concludes
that the ATM would not bear proprietary advertising in violation of the language, spirit or
intent of Section 8-103(B). The proprietary message would not be affixed to the exterior
of the ATM terminal where it could be observed an any person looking at the ATM. At
no time would the proprietary message appear on the ATM screen when the ATM is
accessed by a customer of afinancia institution that did not establish the ATM. The
proprietary message would appear only to ATM users who are already customers of the
establishing financia institution. Such limited access to the proprietary message is not
contrary to Section 8-103(B), because the ATM terminal does not externally "bear" the
proprietary message, and the message cannot be used to attract, advertise to or
communicate with customers of competing financial institutions.



