
INTERPRETIVE LETTER 94-008 (MAY 25, 1994) 
 
Other real estate owned ("OREO") that is subject to a lease must still be accounted 
for as OREO for regulatory reporting purposes. 
 
  
 
Your letter to * has been referred to me for response. In your letter, you asked whether 
certain other real estate owned ("OREO") by the * Bank, *, ("Bank"), may be accounted 
for on Bank's statements of condition as leased property rather than as OREO. The 
Illinois Commissioner of Banks and Trust Companies ("Commissioner") concludes that 
the proper accounting treatment for that real estate continues to be as OREO for the 
reasons stated further in this letter. 
 
According to your letter, Bank acquired the OREO by means of a deed in lieu of 
foreclosure and has had title to the real estate since March, 1991. Bank and several 
realtors attempted to find a buyer for the OREO, but they were unable to sell the 
property. Thereafter, Bank entered into a 3-year lease agreement, dated *, 1992, with * 
which agreement was renewable for two additional 3-year periods. Bank's accountants 
assured Bank that there was no problem in accounting for the OREO as leased property. 
 
OREO constitutes a special type of bank-owned real estate. It is specifically referred to in 
Section 5(9) of the Illinois Banking Act, 205 ILCS 5/5(9) (1992), and a state bank's 
authority to retain title to OREO is clearly limited. Ordinarily, a state bank must dispose 
of OREO within 5 years following the date on which the bank acquired title. If a bank is 
not able to sell OREO within 5 years, the bank must apply to this Agency for an 
extension and must also document the bank's efforts in attempting to dispose of the 
OREO in compliance with Rule 354 issued by the Commissioner. "Administration of 
Assets Obtained in Collection of a Debt," 38 Ill. Admin. Code '354.20(d). Under Section 
5(9) and Rule 354, a bank is not expected to retain long-term ownership of OREO. 
 
The instructions for consolidated reports of condition and income published by the 
Federal Financial Institutions Examination Council (p. RC-4) provide that all real estate 
acquired in the collection of debts previously contracted, including real estate acquired by 
deed in lieu of foreclosure, must be accounted for as OREO on the statement of 
condition. There is no option in those instructions to account for OREO as leased 
property. We are of the opinion that the accounting treatment of OREO for regulatory 
reporting purposes applies equally as well to the preparation of a bank's statement of 
condition. The readers of a bank's financial statements must be as accurately informed as 
possible about each and every account category in the statements, including OREO. We 
therefore conclude that Bank must continue to account for the real estate parcel that it 
acquired by deed in lieu of foreclosure as OREO in its financial statements rather than as 
leased property. 
 
 


