
INTERPRETIVE LETTER 94-016 (SEPTEMBER 1, 1994) 
 
An Indiana trust company may perform representative services at a representative 
office in Illinois, but may not establish a place of business in Illinois to conduct 
business as a fiduciary. 
 
  
 
Your letter of *, to * has been referred to me for a response. You have indicated that * 
Trust Company, an Illinois corporation ("Trust Company"), has proposed to expand its 
operations at its Indianapolis representative office. The Indiana Code at 28-1-12-1 
permits an out-of-state trust company to establish a place of business or agency in Indiana 
for the conduct of business as a fiduciary if the laws of the state in which the trust 
company is organized would permit an Indiana trust company to establish a place of 
business in that state for the conduct of business as a fiduciary. You have asked the 
Illinois Commissioner of Banks and Trust Companies ("Commissioner") for a written 
opinion as to whether the activities of Trust Company would be allowed under Illinois 
law if Trust Company were an Indiana company. Based on the functions that Trust 
Company proposes to perform, an Indiana trust company could establish a trust 
representative office in Illinois and perform the proposed activities at such office. These 
activities do not constitute the conduct of business as a fiduciary under Illinois law. 
 
Section 4-4 of the Illinois Corporate Fiduciary Act ("CFA"), 205 ILCS 620/4-4 (1992), 
prohibits a foreign corporation from establishing an office, agency or place of business 
for the "conduct of business as a fiduciary." The term "foreign corporation" includes any 
corporation organized under the laws of any state other than Illinois, 205 ILCS 620/1-
5.08(a)(1992). However, Section 4-2 of the CFA permits a foreign corporation to act as a 
"trustee, executor, administrator, administrator to collect, guardian, or in any other like 
fiduciary capacity" if such foreign corporation and the laws of its home jurisdiction 
would permit an Illinois corporation to act in a similar capacity in that jurisdiction. 205 
ILCS 620/4-2 (1992). Under Section 4-5 of the CFA, a foreign corporation must obtain a 
certificate of authority from the Commissioner prior to acting in a fiduciary capacity. 
Therefore, a foreign corporation is not prohibited from conducting fiduciary activities in 
Illinois, but it is prohibited from establishing a place of business for that purpose. 
 
In Interpretive Letter No. 93-1 (February 3, 1993) ("IL 93-1"), the Commissioner 
determined that the term "conduct of business as a fiduciary" includes acting as a 
personal representative of the estate of a decedent, as a guardian, as a receiver or trustee 
by court appointment, as an assignee, receiver or trustee under any assignment for the 
benefit of creditors, or as a fiscal or transfer agent or registrar. Conduct of business as a 
fiduciary also includes effecting client transactions, rendering investment advice, having 
the capacity to receive or receiving deposits, holding securities and performing 
accounting functions. 
 
In addition, a foreign corporation is permitted to establish a representative office in 
Illinois. According to IL 93-1, a representative office serves as a liaison between the 



home office and customers who have moved out of state, transfers documents from 
customers to the home office, provides information to customers about their accounts, 
answers questions and solicits new accounts. Although an out-of-state bank that elects to 
establish a representative office in Illinois must obtain a license from this office in 
accordance with the requirements of the Foreign Bank Representative Office Act, trust 
companies are not subject to this requirement. 
 
Trust Company has indicated that its representatives in Indiana will market trust services, 
assist local attorneys to draft trust documents appointing Trust Company as trustee, 
answer questions from Trust Company's affiliate Financial Consultants about trusts and 
trust services, meet with clients to discuss questions about their accounts, transmit 
documents to the home office and generally serve as a liaison. Trust Company has 
indicated that it will not be performing discretionary acts or administering accounts in 
Indiana. Any documents that are executed in Indiana will be transmitted to the home 
office for review and acceptance. The Commissioner has determined that these functions 
are representative in nature and do not constitute the "conduct of business as a fiduciary." 
Therefore, these functions, if an Indiana trust company were performing them in Illinois, 
could be performed at a representative office in Illinois. 
 
The Commissioner notes, however, that the representatives in Indiana will be titled as 
"Regional Trust Officer" and "Trust Officer." These titles could give the impression that 
the representatives have the authority to conduct business as a fiduciary on behalf of 
Trust Company in Indiana. We would object to an Indiana trust company's 
representatives at a representative office in Illinois using such designations because of the 
implication of apparent authority. 
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 


