
INTERPRETIVE LETTER 94-018 (SEPTEMBER 2, 1994) 
 
Higher lending limit under Section 32(3) for qualified real estate loans is not 
available for the purchase of a participation if both appraisals are not obtained at 
the time the loan is made or refinanced. 
 
  
 
Your letter to * of this Agency has been referred to me for response. In your letter you 
asked whether the * ("Bank"), *, Illinois, would be able to increase the size of its 
participation in a loan secured by real estate if Bank obtained a second appraisal which 
appraised the real estate at a value at least twice the principal amount of the loan. For the 
reasons explained below, procuring an additional appraisal alone will not permit Bank to 
increase the size of its participation under Section 32(3) of the Illinois Banking Act 
("Act"), 205 ILCS 5/32(3) (1992), since the participation will not satisfy all the criteria of 
that section. However, because of a recent legislative change in the calculation of state 
banks' lending limits, Bank may be able to pursue alternative transactions that will 
accommodate the needs of the borrower in question. 
 
You stated in your letter that Bank has participated in a loan with * ("Affiliate Bank"), *, 
Illinois, by purchasing from Affiliate Bank $* of a $* loan. Bank is an affiliate of 
Affiliate Bank as they are both entirely owned by * Bancorp, Inc. The loan is secured by 
* [real estate] the value of which, as ascertained by one appraiser, was $*. 
 
As stated in Section 32 of the Act, the liability of any one person to a bank for money 
borrowed may not to exceed 20% of the bank's unimpaired capital and unimpaired 
surplus. Credit extended pursuant to Section 32(3), however, is not considered as money 
borrowed. Consequently, a state bank may make loans or purchase evidences of 
indebtedness with respect to a borrower of up to 50% of the bank's unimpaired capital 
and unimpaired surplus (or 25% of deposits) if the credit extension satisfies all of the 
criteria of Section 32(3), assuming that the borrower has no additional liabilities to the 
bank. 
 
To obtain the higher lending limit of 50% under Section 32(3), the credit extension must 
satisfy the following conditions: 
 

1) It must be secured by a mortgage or a deed of trust; 
 
2) The mortgage or deed of trust must be shown to be a 
first lien on the real estate collateral; 
 
3) The real estate must be productive; and 
 
4) The appraised value of the real estate, as ascertained by 
the oath of two qualified appraisers, must be at least double 
the amount of the principal of the money loaned or the 



purchase of evidence of indebtedness at the time of the loan 
or the purchase of evidence of indebtedness. 
 

Bank's participation, as of the date of your inquiry, did not satisfy all of the criteria of 
Section 32(3) of the Act because the real estate securing the loan had not been appraised 
by two qualified appraisers before Bank purchased its participation from Affiliate Bank. 
Section 32(3) will permit Bank to use Affiliate Bank's appraisal only if a second 
appraisal, also indicating that the value of the real estate is at least twice the amount of 
the loan, is obtained at the time the loan is originated or at the time of any subsequent 
refinancing. Consequently, Section 32(3) would not permit Bank to increase the size of 
its participation up to an amount equal to 50% of Bank's unimpaired capital and 
unimpaired surplus. 
 
Public Act 88-546, effective June 29, 1994, has defined the term "unimpaired capital and 
unimpaired surplus" for lending limit purposes to include Tier 1 Capital and Tier 2 
Capital as defined by federal regulation. A copy of Public Act 88-546 is enclosed for 
your information. This Agency has also promulgated an emergency rule to add the 
portion of the allowance for loan and lease losses ("ALLL") not already included in Tier 
1 Capital and Tier 2 Capital as part of unimpaired capital and unimpaired surplus (copy 
enclosed). Given this revised method of calculating unimpaired capital and unimpaired 
surplus, it is our understanding that Bank's basic lending limit under Section 32 of the 
Act has increased from $* to approximately $*. Of course, Bank must calculate its own 
Tier 1 and Tier 2 capital (plus the additional ALLL permitted by the emergency rule) to 
precisely determine its new statutory lending limit. Therefore, Bank may now lend (or 
purchase participations) up to approximately $* to a single borrower without violating the 
lending limit and without having to use the qualified real estate provisions of Section 
32(3).  
 
We also understand from our telephone conversation of *, that Bank intends to originate 
the loan directly to the borrower in question. Bank plans to qualify for the lending limit 
exception in Section 32(3) by procuring two appraisals at the time that the loan is 
originated which state that the value of the real estate on which Bank would hold a first 
mortgage is at least twice the amount of the loan. If Bank originates such a loan 
consistent with the criteria in Section 32(3), we conclude that Bank could extend credit to 
the borrower up to 50% of the Bank's unimpaired capital and unimpaired surplus as 
calculated pursuant to P.A. 88-546 and the emergency rule. 
 
 


