
INTERPRETIVE LETTER 95-9 (SEPTEMBER 27, 1995) 
 
A corporate fiduciary may not deposit fiduciary account securities with a broker 
pursuant to the Securities in Fiduciary Accounts Act unless that broker is organized 
and qualified to accept and execute trusts or the trust instrument directs such a 
deposit. 
 
  
 
This letter is in response to your request for the Illinois Commissioner of Banks and Trust 
Companies ("Commissioner") to provide written clarification on an issue involving the 
Securities in Fiduciary Accounts Act ("Act"), 760 ILCS 75 (1994). Specifically, you 
asked whether a corporate fiduciary may deposit securities with a securities broker 
pursuant to Section 2(b) of the Act. It is the Commissioner's position that an Illinois 
corporate fiduciary may not deposit securities with a securities broker unless that broker 
is authorized to accept and execute trusts or the trust instrument specifically allows for 
such a deposit. 
 
The Commissioner has criticized the Bank for using brokerage firms to retain securities 
held in fiduciary accounts. *, stated in correspondence to the Commissioner that he 
believed a brokerage firm met the definition of a "clearing corporation" under the Act and 
therefore, the Bank was not in violation of the Act by depositing fiduciary account 
securities with a broker. 
 
Section 2 provides: 
 

In addition to all other powers granted corporations authorized to accept 
and execute trusts in Illinois, such a corporation, when acting as a 
fiduciary or co- 
 
fiduciary, may, unless otherwise provided by the agreement, will, deed, 
court order or other instrument: 
 

(a) Cause securities to be registered in the name of a 
nominee..., or 
 

(b) Deposit or arrange for the deposit of securities with a clearing corporation, a Federal 
Reserve Bank or another fiduciary.  
 
The first issue that must be addressed is if a corporate fiduciary is authorized to hold 
securities as set out in the Act or is it required that they do so. The Act is not mandatory, 
but once a corporate fiduciary exercises its authority under the Act, it is bound by the 
Act=s limitations. The Act was effective on October 1, 1972, and was adopted in response 
to concerns over the management of physical securities. According to the legislative 
history of the Act, its purpose is to permit corporate fiduciaries Ato hold shares of the 
same issuer in bulk@ and to permit those corporate fiduciaries to deposit securities with a 



Federal Reserve Bank, clearing corporation or another fiduciary. See General Assembly, 
Transcription Debates, Senate Bill 1459, June 2, 1972. Prior to the adoption of the Act, a 
fiduciary could not hold a single certificate representing all of the shares of a single issuer 
owned by a number of trust accounts. Instead, separate certificates were required to be 
held. In addition, shares could not be deposited with a clearing corporation, Federal 
Reserve Bank or another fiduciary in order to simplify the transfer of the share 
ownership. Each separate certificate was to be transmitted for transfer. The Act was 
intended to eliminate much of the paper normally associated with the various shares and 
also to simplify and facilitate the purchase and sale of securities held in a fiduciary 
capacity. While most corporate fiduciaries follow these procedures, nothing in the Act 
mandates that shares be held in nominee name or deposited with a third party depository. 
However, since no other authority exists for such a holding or deposit, a fiduciary is 
bound by the Act=s provisions if it wishes to use a third party depository.  
 
The second issue is whether a corporate fiduciary may deposit securities with a securities 
broker or through a Apiggy-back@ relationship with a broker and another fiduciary or 
clearing corporation. Nothing in the legislative history indicates that the intent was to 
authorize deposits with brokers or a Apiggy-back@ relationship with the broker and the 
ultimate depository.  
 
Furthermore, Section 3 of the Act, indicates that securities may only be deposited with 
another fiduciary, a clearing corporation or Federal Reserve Bank. Section 3 provides: 
 

The fiduciary shall be liable for the acts of its nominee or the nominee of 
the clearing corporation, Federal Reserve Bank or other fiduciary, as the 
case may be, with respect to any security so registered or deposited and 
shall be liable to the fiduciary account or accounts for its acts and acts of 
the clearing corporation, Federal Reserve Bank or other fiduciary with 
respect to the holding of securities in bulk. The records of said fiduciary 
shall at all times show the ownership of the security by each of the 
fiduciary accounts and the securities, unless on deposit as authorized by 
this Act, shall be in the possession and control of said fiduciary in its 
various fiduciary capacities, and be kept separate and apart from assets 
which are the individual property of said fiduciary. 
 

The securities of the depositing fiduciary must always be in the possession and control of 
the fiduciary unless on deposit. When securities are deposited with a clearing corporation, 
Federal Reserve Bank or another fiduciary, the same fiduciary relationship as to 
possession and control exist. However, a different relationship exists between a broker 
and a fiduciary. A broker contract generally provides that the broker will deliver the 
securities on demand, but the broker does not agree to maintain possession and control. A 
broker is not a fiduciary, therefore the chain of fiduciary relationships is disrupted when 
securities are deposited with brokers that lack trust powers. 
 
The Act allows corporate fiduciaries to deposit securities for safekeeping with the above 
entities and for those entities to hold securities on behalf of the corporate fiduciary. A 



Afiduciary@ is defined in Section 1(a) of the Act, as a corporate fiduciary or foreign 
fiduciary holding a valid certificate of authority from the Commissioner=s Office 
authorizing it to act in Illinois. A "clearing corporation" is defined in Section 1(c) of the 
Act as "a corporation as defined in Article 8 of the Uniform Commercial Code which is 
authorized to accept and execute trusts" (emphasis added). Therefore, only a clearing 
corporation, as defined in the Uniform Commercial Code, that is also authorized to 
accept and execute trusts, qualifies under Section 2(b) of the Act. 
 
The legislative debates on this issue demonstrate the intent of the Illinois legislature when 
the Act was enacted. It is clear from those transcripts that a trustee could only deposit 
securities with a clearing corporation that is also a fiduciary. The Senate sponsor of the 
legislation that allowed such a deposit with a third party explained on the second reading 
of the bill: 
 

[Senate Bill 1459] concerns itself with clearing corporations. The trustee 
may deposit securities only with the clearing corporation which has been 
organized in Illinois as a trust company, so that it will be subject to 
visitation and examination by the commissioner of banks of the State of 
Illinois. General Assembly, Transcription Debates, June 2, 1972 
(statement of Senator Rock). 
 

While the above language would seem to limit deposits of securities to deposits with a 
clearing corporation that is organized as an Illinois trust company, the plain language of 
the Act allows for such a deposit with an entity organized to accept and execute trusts, 
regardless of its state of organization. Therefore, the practice of depositing securities with 
the Depository Trust Company (ADTC@) remains appropriate. The DTC is a cooperative 
owned by the financial services industry which serves as a national clearinghouse for the 
settlement of trades in corporate and municipal securities.  
 
It is the position of the Commissioner=s Office that the terms of the Act are not 
mandatory, but once a corporate fiduciary chooses to avail itself of the authority in the 
Act, it is bound by the Act=s limitations. Therefore, a corporate fiduciary may not deposit 
fiduciary account securities with a broker pursuant to the Act unless that broker is 
organized to accept and execute trusts or the trust instrument directs such a deposit. Any 
securities so held by a broker should be transferred to an appropriate depository 
institution within a reasonable time period from the date of this letter. 
 
 


