INTERPRETIVE LETTER NO. 98-11 (SEPTEMBER 8, 1998)

State banks may offer data processing and data transmission services on a for-profit basis
either directly, through a subsidiary or through a bank service cor poration.

The Office of Banks and Real Estate ("Agency") has been asked to determine whether Illinois
state-chartered banks ("state banks') are authorized to sell data processing and data transmission
services to the public. For the reasons and subject to the conditions discussed below, the Agency
has concluded that state banks may offer such services to the same extent as savings associations.

Public Act 90-665 amended the Illinois Banking Act ("Act") to give state banks the power to
offer any product or service that is authorized for insured savings associations. This authority is
subject to the same limitations and restrictions that apply to insured savings associations. 205
ILCS 5/5(25). Data processing and data transmission services are among the products and
services that state banks may offer following the enactment of Public Act 90-665.

Section 1008(a)(18) of Illinois Savings Bank Act authorizes state-chartered savings banks "to
provide data processing services to others on a for-profit basis." 205 ILCS 205/1008(a)(18).
Similarly, federally-chartered savings associations are authorized to offer data processing and
data transmission services. The federa Office of Thrift Supervision ("OTS") has issued a
regulation stating the authority and conditions by which federal savings associations may offer
those services. 12 C.F.R. 545.138. A copy of the OTS regulation is enclosed for your reference.

Federal savings associations may offer data processing services directly or by participating with
others in a for-profit data processing corporation that complies with the standards set forth in 12
C.F.R. 545.138. See letter from OTS Deputy General Counsel V. Gerard Comizio, December 13,
1993, at Fed. Banking L. Rep. (CCH) 1993-1994 Transfer Binder, par. 82, 752.

Federal savings associations are also permitted to provide data processing services through a
"service corporation” pursuant to another OTS regulation. 12 C.F.R. 559.4(b). If a state bank
chooses to invest in a service corporation to carry out this activity, it must comply with al of the
restrictions that apply to federa savings associations pursuant to 12 C.F.R. 559. Also, a state
bank's investment in a bank service corporation would be subject to the provisions of the federal
Bank Service Corporation Act ("BSCA"). 12 U.S.C. 1861 et seq. The BSCA provides that all of
the stock of a bank service company must be owned by one or more insured banks that are all
located in Illinois (except for multi-state activities that must receive prior approva from the
Federal Reserve Board); that a state bank may not invest more than 10% of its unimpaired capital
and unimpaired surplus in any bank service company (and not more than 5% of its total assetsin
bank service companies); that the products or services offered by the bank service company can
be offered only in Illinois (except for multi-state activities that must receive prior approval from
the Federal Reserve Board); and that a bank service company is subject to examination and
regulation by the appropriate federal regulator of the principal investor in the bank service
company.

Under Section 5(25) of the Act, state banks are now authorized to offer data processing and data
transmission services to other financia institutions, to their customers and to the general public
to the same extent as state-chartered savings banks and federally-chartered savings associations.
In compliance with the applicable statute and regulation, state banks may offer this service



directly, through a subsidiary established pursuant to Section 5(12) of the Act, or by participating
with other investors or financia institutions in a data processing corporation or service
corporation.

The Federal Deposit Insurance Corporation ("FDIC") has issued a regulation that generally
requires FDIC approval before a state bank may engage in an activity not permitted for national
banks. 12 C.F.R. 362. A state bank should contact the FDIC to determine whether the bank must
file an application with and receive approva from the FDIC prior to engaging in the data
processing or data transmission activities addressed herein.

We hope that you find this information to be helpful. If you have questions regarding this matter
or if we can be of further assistance, please feel free to contact us.



