INTERPRETIVE LETTER NO. 98-13 (September 29, 1998)

An establishment that purchasesjewelry from an individual for refurbishing and reselling

isnot acting as a pawnbroker for purposes of the Pawnbroker Regulation Act if thereisno
condition or agreement that the establishment resell the property to that same individual at
a stipulated price.

This letter isin response to your phone conversation with * and your subsequent written
correspondence concerning the applicability of the Pawnbroker Regulation Act ("Act") to certain
transactions at *. Specifically, you requested the Office of Banks and Real Estate's opinion on
whether * needs a license under the Act to purchase and refurbish jewelry from customers and
subsequently resell that jewelry as estate or secondhand jewelry.

Effective July 1, 1998, Section 1 of the Act provides as follows:

Every individua or business entity which lends money on the deposit or pledge of
physically delivered personal property, other than property the ownership of whichis
subject to alegal dispute, securities, printed evidence of indebtedness or printed evidence
of ownership of the personal property, or who deals in the purchase of such property on
the condition of selling the property back again at a stipulated price, shall be held and is
hereby declared and defined to be a pawnbroker. 205 ILCS 510/1.

It is clear from Section 1 that the Act applies only to those pawn transactions in which the
pawnbroker lends money on pledged and delivered property or purchases property on the
condition that the property will be sold back to the same customer at a stipulated price. This
differs from the jewelry transactions in which * isinvolved. In those transactions, an individual
will sell the jewelry to * rather than receive aloan on the deposit or pledge of that jewelry. The
saleis not conditioned on * selling the property back to the same customer at a stipulated price.
Rather, the saleis, in your words, "outright" and it is the final transaction involving that jewelry
between * and the individual selling the jewelry. * is not acting as a pawnbroker and is not
required to be licensed under the Act.

We trust this letter is responsive to your inquiry. If you have any further questions, please do not
hesitate to contact us.



