INTERPRETIVE LETTER 99-04 (December 15, 1999)

Not-for-profit corporation acting astrustee of its own deferred compensation plan isnot “engaging in
the trust business.”

Please accept this correspondence as a response to your recent inquiry. Y ou had asked whether a not-for-
profit corporation may act as trustee for its own deferred compensation plan without first obtaining a certificate
of authority under the Corporate Fiduciary Act [205 ILCS 620/1 et. seq.] (the “Act”). The Act generally
requires a person to obtain a certificate of authority prior to engaging in trust business. (205 ILCS 620/2-4.)

However, it is the position of the Office of Banks and Real Estate (the “ Agency”) that the described activity
to be conducted by the corporation would not constitute engaging in trust business and would not require
licensing as a corporate fiduciary in lllinois.

Section 2-4 of the Act states:
Certificate of Authority. (a) It shall not be lawful for any person to engage in the trust business, after
the effective date of this amendatory Act of 1995, without first filing an application for and procuring
from the Commissioner a certificate of authority stating that such person has complied with the
requirements of this Act and is qualified to engage in the trust business,
(b) No natural person or natural persons, firm or partnership, or corporation not having been
authorized under this Act shall transact atrust business. A person who violates this Section is
guilty of aClass A misdemeanor, and the Attorney General or State’ s Attorney of the county in
which the violation occurs may restrain the violation by a compliant for injunctive relief. 205 ILCS
620/2-4 (1996).

Section 1-5.13 Trust Business.
“Trust Business’ means the holding out by a person to the public by advertising, solicitation, or by
other means that a person is available to act as afiduciary in this State, or the accepting or
undertaking to perform the duties of afiduciary as asignificant part of its regular business.
205 ILCS 620/1-5.13 (1996).

A person is considered to be conducting trust business provided they meet the definition contained in
section 1-5.13 of the Act.

In order to avoid the licensing requirements of Section 2-4(a) of the Act, a person must not hold themselves
out to the public as available to act asafiduciary. Most significant, the person seeking to avoid the licensing
requirement must not engage in advertising, soliciting, or otherwise marketing fiduciary servicesto the public.
The Agency has taken the position that it will analyze the particular facts of a circumstance in order to
determine if aperson is holding themsalves out to the public as being available to act as afiduciary in the State
of Illinois. Y ou have indicated that the corporation will not hold out its availability to act asafiduciary and will
not advertise, solicit or otherwise market fiduciary services to the public.

The second condition that must be satisfied in order to avoid the licensing requirements of Section 2-4(a)
of the Act requires that a person not accept or undertake to perform fiduciary services as a“significant part”
of the person’s regular business. The Agency has previously adopted a two prong test to determine what
activity would constitute a “ significant part” of regular business for Section 1-5.13 purposes.  Thefirst prong
of the test focuses on the total number of trust relationshipsin relation to the person’s business activities. The
second prong of the test focuses on whether the trust businessis casua or isolated and not a regular business



activity. Thistwo prong test is analogous to that set out in In re Tri-County Materials, Inc., 14 B. R. 160, 12
UCC Rep. Serv. 2d 869 (C.D. Ill. 1990).

The Tri-County court used a*“ percentage test” to determine whether a portion of accounts constituted a
“gignificant part” of aggregate accounts. (Id. at 164.) The court held that no bright line marks the division
between significant and insignificant, but that 12% was an insignificant amount. (Id. at 165.) The Tri-County
court also addressed the term “regular business’ by distinguishing it from “casua or isolated” activity. (Tri-
County at 164.) Specificaly, the court said it made sense to exempt a creditor from afiling requirement in
order to perfect its security interest under the Uniform Commercial Code if the creditor’s ordinary business
was not financing and the creditor’s securitization was isolated. (Seeld.)

A similar analysis and approach is appropriate with respect to the activity described by your inquiry. It
isthe Agency’s position that trustee asset administration which constitutes 15% or less of the total assets
held by the corporation, or time spent performing deferred compensation plan trustee duties which
constitutes 15% or less of the corporation’s time, should not be considered significant.

Y ou have indicated that the assets administered by the corporation as trustee would congtitute significantly
less than 15% of the total assets of the corporation and the corporation would spend a de minimis amount of
time performing fiduciary duties. Lastly, the corporation would act as employee benefits trustee only for its
own employees. Under these facts, the corporation would not “engage in the trust business’ under the Act by
serving as trustee of its own deferred compensation plan.

| trust this responds to your inquiry. Please do not hesitate to contact the Office of Banks and Real Estate
if you have additional questions.



