
CONTINUING EDUCATION FACT SHEET 
LICENSED ASSOCIATE SEX OFFENDER PROVIDER (LASOP / 270) 

LICENSED SEX OFFENDER EVALUATOR (LSOE / 271) 
LICENSED SEX OFFENDER TREATMENT PROVIDER (LSOTP / 272) 

• Continuing Education (CE) is NOT required for the FIRST renewal of a license.
• Do not submit proof of CE unless specifically asked to provide CE.
• CE requirements are detailed in Rules 68 IAC Section 1280.120 and Rules 68 IAC Section 1130.Subpart E.
• Continuing Education for LASOP, LSOE or LSOTP licenses can also be used to satisfy the CE requirements under

other related Acts.

Licensed Associate Sex Offender Provider (LASOP) 
Licensed Sex Offender Evaluator (LSOE) 

Licensed Sex Offender Treatment Provider (LSOTP) 
Continuing Education Requirements: 

A Licensee is required to complete 20 hours of 
continuing education each license cycle (except for the 
first license cycle, when no CE is required.) The CE must 
be completed during the 24 months before the 
expiration date printed on the license. 
The CE must include the following topics/categories: 
• 1 hour Sexual Harassment Prevention training
• 1 hour Implicit Bias Awareness training

Approved CE Activities 
CE may be earned/completed through the following 
activities: 
• Attending in person a course or program that is

offered or sponsored by an approved CE Sponsor.
(The program may be inside or outside of Illinois).

• Participating remotely in a course or program that is
offered or sponsored by an approved CE Sponsor.
The course may be live or pre-recorded.

• Completing post-graduate training programs or
graduate level courses at a college, university, or
graduate school.
Each semester hour = 15 CE hours.
Each quarter hour = 10 CE hours.
Audited courses cannot be counted for CE credit.

• Verified teaching of treatment and/or evaluation of
sexual offenders at an accredited college, university,
or graduate school or as an instructor of CE
programs given by approved sponsors. CE may be
claimed only for the first time the material is

presented/taught at the rate of 1.5 hours for each 
hour. No more than 10 CE hours may earned this 
way each renewal cycle. 

     Approved CE Sponsors 
• American Psychological Association or its affiliates
• National Association of Social Work or its affiliates
• American Association for Marriage and Family

Therapy or its affiliates
• American Medical Association or its affiliates
• Illinois Psychological Association or its affiliates
• Association for the Treatment of Sexual Abusers
• Illinois Association for Treatment of Sexual Abusers
• American Counseling Association or its affiliates
• American Nurse Credentialing Center or its affiliates
• Authorized CE providers under the Marriage and

Family Therapy Licensing Act
• Authorized CE providers under the Professional

Counselor and Clinical Professional Counselor
Licensing and Practice Act

• Authorized CE providers under the Clinical
Psychologist Licensing Act

• Authorized CE providers under the Clinical Social
Work and Social Work Practice Act

• Authorized CE providers under the Nurse Practice
Act

• Authorized CE providers under the Medical Practice
Act of 1987

• Any regionally accredited school, college or
university, or any State agency

• American Probation and Parole Association
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https://ilga.gov/agencies/JCAR/EntirePart?titlepart=06801280
https://ilga.gov/agencies/JCAR/Sections?PartID=06801130&TitleDescription=TITLE%2068:%20%20PROFESSIONS%20AND%20OCCUPATIONS


Reporting CE to IDFPR 
During renewal, licensees certify a YES/NO question 
whether or not they have completed the CE. Most 
licensees will not be required to provide proof of 
completing CE to IDFPR. 

IDFPR requires proof of completing CE in the context of 
license restoration, random CE audits, or license 
discipline. 

It is the licensee’s responsibility to save proof of CE and 
provide proof to IDFPR upon request. Licensees who are 
not able to provide proof of CE upon IDFPR request may 
be subject to discipline. 

CE Waivers 
A licensee may request a one-time waiver of the CE 
requirements for renewal in the following 
circumstances: 
• Full-time service in the US armed forces during a

substantial part of the license cycle.
• An incapacitating illness documented by a currently

a currently licensed physician, advanced practice
nurse or physician assistant, or an incapacitating
mental illness documented by a statement by a
currently licensed clinical psychologist or Board-
certified psychiatrist. A CE waiver will NOT be
granted for the same incapacitating illness for 2
consecutive license cycles.

• Temporary undue hardship or similar extenuating
circumstances.

A request for CE waiver: 
• Must be made at the time of renewal.
• Must be submitted with the renewal application.
• Must be submitted BEFORE the expiration date

indicated on the license.
• Must include evidence from a third party of the

circumstances for your request.

Requests for CE waiver will NOT be considered for late 
renewal or license restoration. 

When a licensee requests a CE waiver, the license is 
renewed to active while the request is under 
consideration. This does NOT mean that the request for 

waiver has been approved. A licensee requesting CE 
waiver will be notified by email address of record when 
a final decision has been reached concerning the 
request for waiver.  

If the request is granted, no further action is required 
from the licensee until the next renewal.  

If the request is incomplete, the Department may 
request additional information. Failure to provide 
additional information in a timely manner may result in 
denial of the request.  

If the request is denied, the license will be placed in a 
non-disciplinary NOT RENEWED status until proof of 
compliance with CE requirements is provided to IDFPR. 

 Out-of-State CE 
A Licensee who attends in person a CE course or 
program located outside of Illinois that is offered or 
presented by an unapproved CE sponsor may ask for 
IDFPR approval through the Out-of-State CE program 
approval application.  

Remote, distance, or online CE activities are not 
eligible for Out-of-State CE program approval and must 
be completed through approved sponsors or providers.  
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